Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v Rakúsku v auguste dosiahla 6,7 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Najmä v dôsledku pokračujúceho prepadu v priemysle a stavebníctve.

Viedeň 2. septembra (TASR) - Nezamestnanosť v Rakúsku minulý mesiac opäť vzrástla, najmä v dôsledku pokračujúceho prepadu v priemysle a stavebníctve. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Ku koncu augusta v krajine evidovali 352.256 nezamestnaných, čo v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka predstavuje nárast o 9,8 %, oznámil v pondelok rakúsky úrad práce (AMS). Miera nezamestnanosti sa zvýšila na 6,7 % z júlovej úrovne 6,4 %.

Miera nezamestnanosti bola ku koncu augusta stále tretia najnižšia za posledných desať rokov, čo potvrdzuje, že trh práce zostáva relatívne stabilný, uviedol minister hospodárstva Martin Kocher. Pre exportne orientovanú ekonomiku, akou je Rakúsko, však situácia nie jednoduchá, pretože okrem iného oslabuje aj Nemecko, dodal Kocher.

V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka počet nezamestnaných osôb v auguste vzrástol najmä v spracovateľskom priemysle, a to o 16,6 %, v stavebníctve (12,9 %), obchode (12 %) a v stravovacích a ubytovacích službách (10,1 %).

"Rakúsko v súčasnosti čelí výraznej priemyselnej recesii. Žiaľ, bezprostredne sa nedá očakávať silnejší impulz zo strany svetovej ekonomiky a ani naše predstihové ukazovatele nenaznačujú blížiaci sa vzostup," uviedol riaditeľ AMS Johannes Kopf.