Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Ekonomika

Miera úspor domácností v eurozóne vzrástla na takmer trojročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Dôvodom je, že hrubý disponibilný príjem domácností rástol výraznejšie než spotreba.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Luxemburg 4. júla (TASR) - Miera úspor domácností v eurozóne vzrástla v 1. štvrťroku tohto roka na najvyššiu úroveň za takmer tri roky. Naopak, investície pokračovali v poklese a zaznamenali najnižšiu mieru za posledné tri roky. Údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat zverejnila agentúra Reuters.

Miera úspor domácností v krajinách menovej únie vzrástla počas prvých troch mesiacov tohto roka na 15,3 %, uviedol Eurostat. To je najvyššia miera úspor od 2. štvrťroka 2021. Na porovnanie, vo 4. kvartáli minulého roka dosiahla 14,1 %.

Dôvodom je, že hrubý disponibilný príjem domácností rástol výraznejšie než spotreba. Napriek rastu však miera úspor v eurozóne stále nedosiahla maximum z pandemického obdobia, keď v 2. kvartáli 2020 predstavovala 25,1 %.

Zatiaľ však, čo miera úspor domácností v menovej únii rastie, ich investície pokračujú v poklese. Miera investícií dosiahla v 1. kvartáli 9,5 % po 9,6-percentnej úrovni v predchádzajúcom štvrťroku. Miera investícií domácností tak bola najnižšia od 1. štvrťroka 2021.