Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Ekonomika

Mikloško: Chudoba ohrozuje rozvoj detí a kvalitu ich života

Na archívnej snímke mince. Foto: TASR/František Iván

Upozornil, že chudoba má významný vplyv na emocionálne a sociálne prežívanie detí.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

"Chudoba nesmie byť len ekonomickým pojmom, ktorý vnímame na úrovni štatistík. Je to realita, ktorá ohrozuje plný a harmonický rozvoj detí, ich budúcnosť a kvalitu ich života. Deti vnímajú prostredie, v ktorom vyrastajú a pri nedostatku pociťujú intenzívny strach," vyhlásil komisár. Nedostatok základných životných potrieb, prístupu k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti a vhodným podmienkam na rozvoj vedie podľa Mikloška k tomu, že mnoho detí zostáva pozadu a ich sny a potenciál sú potláčané.

Upozornil, že chudoba má významný vplyv na emocionálne a sociálne prežívanie detí. "Deti, ktoré žijú v podmienkach chudoby, čelia väčšiemu riziku izolácie, nízkeho sebavedomia a obmedzených možností na dosiahnutie svojich cieľov. Preto musíme ako spoločnosť vytvárať také podmienky, ktoré zabezpečia, aby každé dieťa malo rovnakú príležitosť vyrastať v bezpečnom a láskavom prostredí, ktoré podporuje jeho rozvoj a dôstojnosť," zdôraznil.

Komisár zároveň vyzdvihol význam vzájomnej solidarity a spolupráce na úrovni štátu, komunít, rodín alebo jednotlivcov pri riešení týchto problémov. "Dnes, viac ako kedykoľvek predtým, si musíme pripomenúť, že riešenie chudoby detí nie je len otázkou ekonomických opatrení, ale predovšetkým otázkou ľudskosti a ochrany základných práv detí. Naša budúcnosť je neoddeliteľne spojená s tým, ako sa staráme o tých najmenších a najzraniteľnejších," dodal Mikloško.

Ako vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR, chudoba ohrozovala v minulom roku 17,6 % obyvateľov Slovenska, čo predstavuje takmer 943.000 ľudí. Počet aj podiel osôb ohrozených rizikom chudoby alebo sociálneho vylúčenia v roku 2023 medziročne stúpol o 55.000 osôb, respektíve o 1,1 percentuálneho bodu, pričom tieto čísla sa zhoršujú od roku 2020.