Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo: Jednotlivci aj obce môžu po povodniach žiadať o dotáciu

Na snímke uzatvorené parkovisko na Tyršovom nábreží kvôli zvýšenej hladine rieky Dunaj v Bratislave 14. septembra 2024. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Obce môžu takisto požiadať o dotáciu, pričom podmienkou je, aby peniaze použili na pomoc pre ľudí, ktorí boli postihnutí prírodným živlom.

Bratislava 17. septembra (TASR) - V súvislosti s mimoriadnou povodňovou situáciou na Slovensku môžu jednotlivci aj obce požiadať o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci. Ľudia tak môžu získať dotáciu maximálne vo výške 1500 eur, pričom požiadať o ňu je možné dvakrát, ak sú škody na majetku vyššie alebo ich postihne ďalší prírodný živel. Rovnako o ňu môžu požiadať aj obce vo výške 15.000 eur. Informovalo o tom v utorok na sociálnej sieti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"Tieto financie slúžia napríklad na zabezpečenie nevyhnutného ošatenia, obuvi, hygienických prostriedkov, prostriedkov osobnej spotreby, obnovu zariadenia domácnosti vrátane nábytku, na opravu alebo kúpu zariadenia nevyhnutného na zabezpečenie základných životných potrieb, ako je napríklad kotol na kúrenie, zariadenie na ohrev vody, sporák, práčka a podobne, ale aj na obnovu bytového fondu, keď byt alebo rodinný dom bol poškodený živelnou udalosťou," uviedlo MPSVR.

Obce môžu takisto požiadať o dotáciu, pričom podmienkou je, aby peniaze použili na pomoc pre ľudí, ktorí boli postihnutí prírodným živlom, a to formou zabezpečenia potrebného materiálu pre nich a na opravu ich domov.

Rezort práce podotkol, že je pripravený spustiť finančnú pomoc v takom rozsahu, aký si bude situácia vyžadovať, a to hneď, ako voda opadne a budú sa rátať škody.