Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo: V rámci inventúry eurofondov sa presunie 78 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Územia mohli od apríla navrhovať presuny, ktoré MIRRI v polovici júla vyhodnotilo.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR urobilo spolu s regiónmi presuny územných alokácií Integrovaných územných investícií (IÚI) v Programe Slovensko 2021 - 2027. Prehodnotili 107 návrhov vo výške viac ako 78 miliónov eur. Presuny finančných prostriedkov boli témou Rady vlády SR pre regionálny rozvoj a politickú súdržnosť EÚ, ktorá vo štvrtok zasadala v Bratislave. Informoval o tom odbor komunikácie MIRRI SR.

"Niektoré regióny avizovali, že potrebujú peniaze na iné opatrenia ako na tie, na ktoré boli vyčlenené. Jeden príklad za mnohé. Región viacerých miest a obcí mal za našich predchodcov napísaných 5900 eur na stredné školstvo. Problém nebol v tom, že 5900 eur nevyrieši nič, ale v tom, že mestá ani obce nezriaďujú stredné školy. Spustili sme teda obrovskú inventúru s regiónmi a na jej základe môžeme hovoriť, že 80 miliónov eur z eurofondov je v tejto chvíli rozpísaných podľa pripravenosti a reálnych potrieb regiónov. Po prvej inventúre bude nasledovať druhá s objemom viac ako 140 miliónov eur a tá tretia veľká inventúra bude vo vzťahu k Bruselu," uviedol štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák.

Územia mohli od apríla navrhovať presuny, ktoré MIRRI v polovici júla vyhodnotilo. Celkovo prišlo podľa rezortu 249 návrhov v sume vyše 222 miliónov eur. V prvej fáze ide o presun 107 návrhov vo výške viac ako 78 miliónov eur. Návrhy budú po rokovaní všetkých relevantných komisií predložené na rokovanie monitorovacieho výboru v októbri 2024, priblížilo MIRRI.

Zvyšným návrhom, ktoré neboli zahrnuté do zmeny programu v októbri 2024, sa bude MIRRI venovať v druhej fáze. Potrebné sú k nim ešte rokovania riadiaceho orgánu so sprostredkovateľskými orgánmi, Európskou komisiou a územnými partnermi.

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) pripomenul, že regióny aktuálne môžu rozhodovať o využití vyše 2,4 miliardy eur, čo je viac ako 19 % celkovej alokácie Programu Slovensko. Na implementáciu IÚI je v programe 38 opatrení a pre každé je vymedzená presná finančná alokácie pre samosprávny kraj a funkčnú mestskú oblasť.