Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo: Vyše 15 mil. eur pôjde na energetickú efektívnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Výzva, ktorá bola vyhlásená v pondelok, sa zameriava na podporu administratívnych budov, školských zariadení, nemocníc, športových hál a ďalších verejných objektov.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) pripravilo výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok z Programu Slovensko, ktorá je zameraná na zvyšovanie energetickej efektívnosti verejných budov v regióne hornej Nitry. Na tento účel je vyčlenených viac ako 15 miliónov eur zo zdrojov Fondu na spravodlivú transformáciu. Informoval o tom tlačový odbor MH SR.

"Pomáhame samosprávam v prechode na čistejšiu energiu a zároveň aj znižovať svoje účty za kúrenie alebo svietenie. Táto výzva nie je len finančnou podporou, ale aj jasným signálom, že Ministerstvo hospodárstva SR aktívne prispieva k zlepšovaniu kvality života a energetickej nezávislosti našich obcí a miest," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Výzva, ktorá bola vyhlásená v pondelok, sa zameriava na podporu administratívnych budov, školských zariadení, nemocníc, športových hál a ďalších verejných objektov, ktoré majú potenciál dosiahnuť minimálne 30 % úspory primárnej energie. Tento prístup zabezpečí zníženie energetických nákladov a zvýšenie komfortu pre občanov regiónu.

"Naším cieľom je nielen splniť ciele EÚ v oblasti klimatickej neutrality, ale aj zlepšiť hospodárenie s energiou na miestnej úrovni. Pre obce a mestá na hornej Nitre to znamená konkrétnu pomoc a možnosť zlepšiť svoje verejné služby," dodala Saková.

Na podporu v rámci výzvy sú oprávnené len projekty, ktoré sú uvedené v zozname zámerov strategických projektov pre Fond na spravodlivú transformáciu schválenom Radou partnerstva Trenčianskeho samosprávneho kraja.

MH SR sa snaží znižovať administratívnu záťaž pre žiadateľov, a preto je výzva otvorená a umožňuje predkladať žiadosti priebežne. Prvé hodnotiace kolo sa uzatvára 8. novembra, ďalšie kolá budú realizovať týždenne. Celý proces je, navyše, v zjednodušenom režime, čo umožní podávať žiadosti elektronicky, a tým ušetrí čas aj zdroje žiadateľom.