Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Ekonomika

Deviaty hackathon priniesol digitálne riešenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výherné nápady budú podľa rezortu zrealizované prostredníctvom financií z plánu obnovy.

Bratislava 25. júna (TASR) - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) našiel vďaka už deviatemu hackathonu spôsob, ako automaticky vyhľadávať a generovať vzorové súťažné podklady a všeobecné obchodné podmienky (VOP). Informoval o tom v utorok odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

"Víťazné inovatívne digitálne riešenie na zautomatizovanie prípravy dokumentácie, ktoré z deviateho hackathonu vzišlo, výrazne skráti čas potrebný na prípravu dokumentov pre verejné obstarávanie a dopomôže k ešte vyššej miere transparentnosti," uviedol štátny tajomník rezortu Ivan Ivančin.

Víťazný tím z Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) prišiel s digitálnou platformou, ktorá automatizuje tvorbu a správu vzorových súťažných podkladov a VOP. Umožňuje automatické generovanie dokumentov, poskytuje upozornenia na chyby a legislatívne zmeny a ponúka komplexné štatistiky pre verejné obstarávanie.

Verejné obstarávanie v malých mestách a obciach robia podľa predsedu ÚVO Petra Kuboviča častokrát jeden až dvaja ľudia. "Musia potrebné podklady manuálne kopírovať, pričom nevedia, či sú dokumenty, ktoré práve používajú aktuálne, či sú v súlade so zákonmi, rozhodnutiami súdov, metodickými usmerneniami ÚVO, prípadne nariadeniami Európskej komisie. Naším cieľom teda bolo nájsť digitálne riešenie, ktoré umožní štandardizáciu súťažných podkladov a odstránenie chybovosti," objasnil.

Výherné nápady budú podľa rezortu zrealizované prostredníctvom financií z plánu obnovy. Na implementáciu sú vyhradené finančné prostriedky vo výške 100.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).