Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Raši: Obstarávanie bude jednoduchšie, aj pri eurofondových zákazkách

Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Rovnako tovary a služby budú môcť obstarať namiesto doterajších 70.000 eur až do 143.000 eur pri eurofondových zákazkách a do 221.000 eur pri zákazkách zo štátneho rozpočtu.

Bratislava 29. júla (TASR) - Už od augusta začne platiť novela zákona o verejnom obstarávaní (VO), ktorá má výrazne zjednodušiť verejné nákupy pri zákazkách financovaných zo štátneho rozpočtu, ale aj z eurofondov. Informoval o tom v pondelok odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

"Starostovia a primátori sa tešili na jednoduchšie verejné obstarávanie a aj ho dostanú," uviedol šéf rezortu Richard Raši (Hlas-SD). Starostovia a primátori budú môcť stavebné práce obstarávať oslovením troch firiem namiesto doterajších 180.000 eur až do 800.000 eur pri zákazkách platených zo štátneho rozpočtu a do 360.000 eur pri zákazkách z eurofondov.

Rovnako tovary a služby budú môcť obstarať namiesto doterajších 70.000 eur až do 143.000 eur pri eurofondových zákazkách a do 221.000 eur pri zákazkách zo štátneho rozpočtu. Zjednodušenie je podľa rezortu taktiež v tom, že neúspešní uchádzači už nebudú môcť brzdiť obstarávania námietkami.

Na limitoch pri obstarávaniach, napríklad z európskych štrukturálnych a investičných fondov, sa MIRRI dohodlo s Európskou komisiou (EK). Zverejnené budú v novej Jednotnej príručke k procesu verejného obstarávania.

"Keď sme sa do zjednodušení pustili my, Progresívne Slovensko zverejňovalo hoaxy, ako sa ide znižovať transparentnosť, pritom celá novela zákona je v súlade s limitmi platnými v EÚ," povedal štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák. Dodal, že novela zákona postaví slovenských primátorov a starostov na rovnakú štartovaciu čiaru so starostami z okolitých štátov, čo sa týka projektov cezhraničnej spolupráce.

Opozičné PS v pondelok podotklo, že v novej Jednotnej príručke k procesu verejného obstarávania sú avizované nižšie limity na povinné zverejňovanie zákaziek financovaných z európskych fondov vo vestníku, ako nariaďovala novela zákona o verejnom obstarávaní. Hnutie dodalo, že sumy sú bližšie k tým, ktoré sa snažili presadiť cez svoj pozmeňujúci návrh.