Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. november 2024Meniny má Vratko
< sekcia Ekonomika

Na Slovensku sa v tomto roku vyrobilo viac syrov aj jogurtov

Slovenská parenica je parený jemne údený syr zvinutý do dvoch v tvare S prepojených zvitkov syrovej stuhy s priemerom 6 až 8 cm, vysokých 5 až 8 cm. Foto: TASR/VUP

Produkcia polotučného trvanlivého mlieka sa však medziročne znížila.

Bratislava 13. júla (TASR) - Na Slovensku sa od začiatku roka 2013 do konca mája vyrobilo spolu 13.766,82 tony (t) syrov (bez tavených), čo bolo o 1 % viac ako pred rokom.


Polotvrdých syrov sa z toho vyprodukovalo 4072,31 t, v medziročnom porovnaní ich výroba klesla o 7,8 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

Masla a ostatných výrobkov z mliečneho tuku sa vyrobilo 3769,68 t, to znamená v porovnaní s januárom až májom 2012 nárast o 3,9 %.

Produkcia polotučného trvanlivého mlieka sa však za rovnaké obdobie medziročne znížila o 1,2 % na 104.544,60 t. Výroba konzumnej smotany tiež klesla, vyrobilo sa jej o 2,4 % menej ako v rovnakom období vlaňajška, spolu 12.765,33 t.

Medziročný nárast o 4,9 % sa zaznamenal pri výrobe kyslomliečnych výrobkov (vrátane jogurtov), ktorých sa v SR v tomto roku do konca mája vyrobilo spolu 27.238,84 t.

Produkcia jogurtov v tomto roku v porovnaní s prvými piatimi mesiacmi roku 2012 stúpla o 1,8 % na 16.281,92 t. Kyslomliečnych nápojov sa do konca mája 2013 vyrobilo spolu 10.956,92 t, čo bolo o 9,7 % viac ako v rovnakom období roku 2012.