Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Ekonomika

MMF: Prognózy naznačujú nízky globálny rast a vysoký dlh

Na snímke Kristalina Georgievová. Foto: TASR- Martin Baumann

Naše prognózy poukazujú na neľútostnú kombináciu nízkeho rastu a vysokého dlhu, uviedla Georgievová.

Washington 17. októbra (TASR) - Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek "zložitému geopolitickému prostrediu" spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Naše prognózy poukazujú na neľútostnú kombináciu nízkeho rastu a vysokého dlhu," uviedla Georgievová. Za dobrú správu označila pokrok dosiahnutý v boji proti inflácii.

"Kombinácia rozhodných opatrení menovej politiky, zmierňovania obmedzení v dodávateľskom reťazci a zmierňovania rastu cien potravín a energií nás vedie späť na cestu k cenovej stabilite," povedala šéfka MMF. Upozornila však, že hoci miera inflácie klesá, vyššia cenová hladina pretrváva, čo pociťujú najmä najchudobnejšie ekonomiky sveta.

Rozširujúci sa konflikt na Blízkom východe a ďalšie geopolitické problémy podľa šéfky MMF komplikujú riešenie naliehavých globálnych výziev. "Vo svete, kde pribúdajú vojny a neistoty, môžu výdavky na obranu naďalej rásť, zatiaľ čo rozpočty na pomoc budú ešte viac zaostávať za rastúcimi potrebami rozvojových krajín," varovala Georgievová.