Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Mobilné siete 5G v Nemecku postupne vyradia čínske komponenty

Na archívnej snímke nemecká ministerka Nancy Faeserová. Foto: TASR/AP

Riziká, ktoré predstavujú komponenty od čínskych výrobcov v nemeckých mobilných sieťach 5G, vláda podľa ministerky veľmi starostlivo preskúmala.

Berlín 11. júla (TASR) - Mobilné telekomunikačné siete v Nemecku sa postupne zbavia technológií pochádzajúcich z Číny. Ministerka vnútra Nancy Faeserová vo štvrtok potvrdila, že vláda a mobilní operátori dosiahli kompromis v dlhoročnom spore o postupné vyradenie komponentov od čínskych dodávateľov Huawei a ZTE. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Riziká, ktoré predstavujú komponenty od čínskych výrobcov v nemeckých mobilných sieťach 5G, vláda podľa ministerky veľmi starostlivo preskúmala. "Teraz sme prijali jasné a prísne rozhodnutie. Kritické komponenty sa v základnej sieti nesmú používať najneskôr do konca roka 2026. V prístupových a prenosových sieťach musia byť kritické systémy riadenia nahradené najneskôr do konca roku 2029," povedala Faeserová. Rozhodnutie sa týka sietí 5G na celom území Nemecka, dodala.

"Chránime komunikáciu občanov, spoločností a štátu. Musíme znížiť bezpečnostné riziká a na rozdiel od minulosti sa vyhnúť jednostranným závislostiam. Musíme sa stať nezávislejšími a odolnejšími voči krízam," uzavrela ministerka.