Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

MOL spustil v Maďarsku najväčší elektrolyzér na výrobu vodíka v okolí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Elektrolyzér využíva na rozklad vody na vodík a kyslík elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov.

Százhalombatta 5. septembra (TASR) - Petrochemická skupina MOL uviedla v rafinérii Duna v maďarskej Százhalombatte do prevádzky nový závod na výrobu zeleného vodíka s kapacitou 10 megawattov. Najväčší závod v strednej a východnej Európe vyprodukuje ročne 1600 ton čistého, uhlíkovo neutrálneho zeleného vodíka, ktorý MOL využije na výrobu motorových palív. Vo štvrtok o tom informoval hovorca rafinérie Slovnaft, ktorá patrí do skupiny MOL, Anton Molnár.

Elektrolyzér využíva na rozklad vody na vodík a kyslík elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov. Zariadenie vyprodukuje osem až deväť ton čistého kyslíka na tonu vodíka. "Zelený vodík je čistý a všestranný zdroj energie, ktorý využijeme na výrobu palív, aby sme znížili našu uhlíkovú stopu. Podľa našich plánov vodík čoskoro nájde uplatnenie aj priamo v sektore dopravy," uviedol viceprezident MOL pre nové a udržateľné podnikanie Ádám Horváth.

Po Százhalombatte plánuje MOL výstavbu podobných závodov v Rijeke a Bratislave, pričom závod v Bratislave by mohol byť v prevádzke v roku 2026.

Nový závod s investíciami na úrovni 22 miliónov eur zníži uhlíkovú stopu rafinérie Duna o viac ako 25.000 ton oxidu uhličitého ročne. Nová technológia postupne nahradí výrobný proces založený na zemnom plyne, ktorý v súčasnosti predstavuje šestinu celkových emisií oxidu uhličitého skupiny.

Na Slovensku plánuje nahradenie výroby vodíka zo zemného plynu elektrolýzou z vody okrem Slovnaftu napríklad aj spoločnosť Duslo.