Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Moody's zlepšila výhľad ratingu Írska na pozitívny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Moody's pridelila Írsku rating Aa3 v apríli 2023 na základe zlepšenia fiškálnych a dlhových parametrov.

Dublin 19. augusta (TASR) - Agentúra Moody's koncom minulého týždňa zlepšila výhľad ratingu Írska zo stabilného na pozitívny a opätovne potvrdila krajine ratingovú známku na úrovni Aa3. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTÉ.

Zlepšenie výhľadu znamená, že Írsko si udrží ratingovú známku, ktorá je na štvrtom najvyššom stupni v rámci Moody's, teda tri stupne pod najvyšším ratingom Aaa. Rating Aa3 znamená pritom, že záväzky Írska sú hodnotené ako "veľmi kvalitné" a úverové riziko ako "veľmi nízke".

Agentúra Moody's pri odôvodnení zlepšenia výhľadu poukázala na silný rastový potenciál krajiny, robustný inštitucionálny rámec a preukázanú odolnosť voči vonkajším šokom.

Ratingová spoločnosť predpovedala tiež pokles hrubého dlhového zaťaženia Írska a mierne zlepšenie dostupnosti dlhu.

Moody's pridelila Írsku rating Aa3 v apríli 2023 na základe zlepšenia fiškálnych a dlhových parametrov.

Minister financií Jack Chambers zvýšenie výhľadu privítal a uviedol, že "odráža odolnosť írskej ekonomiky a záväzok vlády k vyváženému a udržateľnému prístupu k rozpočtovej politike pri pokračovaní investícií do verejných služieb a podpore domácností".

Uviedol však, že verejné financie krajiny zatiaľ aj "naďalej podporuje nestála daň z neočakávaných príjmov firiem, pričom tieto neočakávané príjmy by sa nemali používať na financovanie trvalých výdavkov".

"Preto je zriadenie dvoch nových nástrojov dlhodobého sporenia - Fondu budúcnosti Írska a Fondu pre infraštruktúru, klímu a prírodu také kritické a odzrkadľuje dôležitosť, ktorú vláda prikladá zabezpečeniu toho, aby sme Írsko pripravili na výzvy, ktoré ho čakajú," dodal.