Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

MPRV: Plán Národného lesníckeho programu je v procese posudzovania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V akčnom pláne sú rozpracované strategické a špecifické ciele lesníckeho programu na úroveň opatrení.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR začalo proces posudzovania vplyvov na životné prostredie strategického dokumentu Akčný plán Národného lesníckeho programu (NLP) SR 2025 - 2030 Lesy pre spoločnosť. V piatok o tom informovala hovorkyňa MPRV SR Veronika Daničová.

Národný lesnícky program SR 2025 - 2030 schválila vláda v marci tohto roka. Ide o základný lesnícko-politický dokument, ktorý je dôležitým nástrojom na zabezpečenie trvalo udržateľného obhospodarovania lesov, medzirezortnej spolupráce a plnenia medzinárodných záväzkov súvisiacich s lesmi a lesným hospodárstvom.

"Víziou NLP SR je riadenie lesov a lesného hospodárstva založené na včasných a presných informáciách, interdisciplinárnom prístupe a účasti zainteresovaných strán na všetkých úrovniach, čo zabezpečí zachovanie biodiverzity, trvalo udržateľný rozvoj a kvalitu života obyvateľstva," uviedol rezort.

V akčnom pláne sú rozpracované strategické a špecifické ciele lesníckeho programu na úroveň opatrení. Pozornosť sa v dokumente venuje piatim oblastiam v súvislosti s lesmi, a to klíme, drevu, moderným technológiám, spoločnosti a verejnej politike.