Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Kontrolami vín v 2. štvrťroku zistili 19,2-% porušenie kvality

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za nedostatky zistené pri kontrolách sa podľa nej začalo 14 správnych konaní, doposiaľ bolo ukončených už 6 konaní, osem správnych konaní ešte nie je ukončených.

Bratislava 11. júla (TASR) - Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR v 2. štvrťroku tohto roku vykonala 526 hodnotení vzoriek vína, z toho u 101 z nich sa zistilo porušenie kvality. "To predstavuje 19,2-% porušenosť," uviedla generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zuzana Nouzovská.

Výrobné vinárske podniky podľa nej skončili pri kontrole s nulovou porušenosťou, v predajniach sudového vína sa zistila 20,8-% porušenosť kvality. V maloobchodných predajniach kontrolóri ŠVPS zistili 27,9-% porušenie parametrov, z toto u slovenských vín 6,3-% a u zahraničných 38-%. "Zariadenia spoločného stravovania mali priemernú porušenosť 9,3 %, z toho slovenské vína boli s nulovou porušenosťou a zahraničné vína s 12,5-% porušenosťou," poznamenala.

Informovala, že nedostatky pri hodnotení vín "na mieste" boli v obchodných reťazcoch predovšetkým v oblasti označovania. "Napríklad povinné údaje neboli predložené do slovenského jazyka alebo neboli na obale označené alergény," spresnila.

Pri vzorkách odoberaných do laboratória sa podľa Nouzovskej najviac nedostatkov zistilo v kvalite, a to u zahraničných vín (maďarských, španielskych, zmesných z EÚ). "Boli to najlacnejšie vína, bez zemepisného označenia, balené v PET-fľašiach, či v tetrapakových obaloch alebo v sklenených jednolitrových fľašiach. Predaj takýchto nekvalitných vín v obchodných reťazcoch teda pretrváva. Sú to najlacnejšie vína, spotrebiteľ by mal zvážiť ich nákup," dodala.

Konštatovala zároveň, že v špecializovaných predajniach -vinotékach a zariadeniach spoločného stravovania sa kvalita vín zlepšuje. "Aj kvalita zahraničných vín v reštauráciách sa v porovnaní s ostatným obdobím zlepšila," doplnila.