Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Záujmom Slovenska aj Thajska je podľa MZV zintenzívnenie bilaterálnych a ekonomických vzťahov.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

"Ekonomická diplomacia predstavuje pre súčasnú slovenskú vládu prioritu. Súčasťou pripravovaných zmien je tiež rozšírenie ekonomického zastúpenia na našom veľvyslanectve v Bangkoku. Nový ekonomický diplomat pomôže slovenským podnikateľom v tomto regióne, bude asistovať pri investičných zámeroch a rovnako prispievať k propagácii turistického potenciálu Slovenska," zhodnotil Eštok.

Záujmom Slovenska aj Thajska je podľa MZV zintenzívnenie bilaterálnych a ekonomických vzťahov. Vzájomná obchodná výmena v posledných rokoch rástla a vlani dosiahla úroveň 466 miliónov eur. Partneri tiež diskutovali o možnosti zorganizovať zasadnutia slovensko-thajskej medzivládnej komisie pre hospodársku spoluprácu.

"V nadchádzajúcom období plánujeme uskutočniť cestu delegácie slovenských podnikateľov do Thajska. Pre ďalšie zintenzívnenie a skvalitnenie obchodného partnerstva je taktiež dôležité iniciovať proces vedúci k uzavretiu dohody o zamedzení dvojitého zdanenia a dohody o ochrane investícií," doplnil Eštok s tým, že Slovensko víta pokrok v rokovaniach o voľnom obchode medzi EÚ a Thajskom.

Rezort zahraničných vecí pripomenul, že Thajské kráľovstvo má ako významná krajina Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) vplyv na riešenie dôležitých otázok medzinárodných vzťahov v tomto regióne. "Slovensko-thajský dialóg predstavuje relevantný príspevok do širšej interakcie EÚ a krajín ASEAN. Indopacifický región je pre Slovensko jednou z priorít a má zásadný geopolitický význam pre formovanie medzinárodných vzťahov," dodal štátny tajomník.