Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Ekonomika

Rast španielskej ekonomiky sa vo 4. kvartáli pravdepodobne spomalí

Foto: TASR/AP

Za celý rok počíta španielska vláda s poklesom ekonomiky o 11,2 %. V roku 2021 by sa ekonomika mala zotaviť a zaznamenať rast o 7,2 %.

Madrid 19. októbra (TASR) - Španielska ekonomika v závere roka pravdepodobne nedosiahne tempo rastu predpokladané za 3. kvartál. Povedala to v pondelok ministerka hospodárstva Nadia Calvinová s tým, že vývoj v 3. štvrťroku bol ovplyvnený prepadom ekonomiky za predchádzajúci kvartál.

"Je jasné, že za 4. štvrťrok bude rast podľa všetkého miernejší, než v 3. kvartáli," povedala Calvinová v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu RNE. Poukázala pritom na fakt, že údaje za 3. kvartál ťažili z odrazového efektu po rekordnom prepade ekonomiky v období od apríla do konca júna.

Za 2. štvrťrok klesol hrubý domáci produkt (HDP) Španielska v dôsledku karanténnych opatrení prijatých na spomalenie šírenia nového koronavírusu medzikvartálne takmer o 18 %. Za 3. štvrťrok očakáva Calvinová rast hospodárstva o 13 %.

Za celý rok počíta španielska vláda s poklesom ekonomiky o 11,2 %. V roku 2021 by sa ekonomika mala zotaviť a zaznamenať rast o 7,2 %. Rozdelenie peňazí z fondu obnovy, s ktorým sa počíta na začiatku budúceho roka, by mohlo podľa Calvinovej podporiť španielsky HDP v danom roku o dva percentuálne body.