Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

Na investície do poľnohospodárskych projektov pôjde o 79 mil. eur viac

Na snímke žatva ozimného jačmeňa. Foto: TASR - Roman Hanc

Tieto prostriedky sú určené na investície do stavieb, inovovanie technológií či nákup nových strojov.

Bratislava 26. septembra (TASR) - V Programe rozvoja vidieka (PRV) SR na roky 2014 až 2022 je od stredy (25. 9.) pre žiadateľov k dispozícii o 78.965.129,40 eura viac. Tieto prostriedky sú určené na investície do stavieb, inovovanie technológií či nákup nových strojov. Informovala o tom Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA).

"Pôvodná alokácia vo výzve číslo 65 bola 50 miliónov eur, rozprávame sa teda o výraznom navýšení finančných prostriedkov oproti pôvodným plánom. Alokácia je na základe stanoviska riadiaceho orgánu navýšená na 128.965.129,40 eur. Uvedomujeme si, v akom technickom stave sú stavby, stroje či technológie, s ktorými naši poľnohospodári denne pracujú. Za dôležité považujem navýšenie finančných prostriedkov pre špeciálnu rastlinnú výrobu, ktorá je budúcnosťou nášho poľnohospodárstva. Spoločne s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richardom Takáčom (Smer-SD) veríme, že aj týmto krokom prispejeme k zvýšeniu potravinovej sebestačnosti na Slovensku," uviedol generálny riaditeľ PPA Marek Čepko.

Okrem výstavby, rekonštrukcie či modernizácie objektov špeciálnej rastlinnej výroby, zvýšenej podpory živočíšnej výroby u mladých poľnohospodárov sú napríklad vyčlenené ďalšie vyše štyri milióny eur aj na "high tech pre špeciálnu rastlinnú výrobu a živočíšnu výrobu". Žiadatelia tak majú možnosť získať podporu investícií prispievajúcich k odolnému, udržateľnému a digitálnemu oživeniu hospodárstva. Táto oblasť, či už sú to drony, nanosenzory na snímanie stresu rastlín, robotika v chove hospodárskych zvierat či autonómne roboty, má novú alokáciu vo výške 7.140.062,28 eura.