Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Ekonomika

Na najvyššie položenom salaši v SR nájde prechodný domov 40 oviec

Na snímke ovečky na paši. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Od 1. júla budú návštevníkom Jasnej k dispozícii atrakcie ako tubing na Bielej Púti či horské káry na trase z Kosodreviny na Krupovú s novou trasou.

Demänovská Dolina 28. júna (TASR) - Na najvyššie položenom salaši na Slovensku, na Salaši Priehyba v horskom stredisku Jasná, nájde od júla svoj prechodný domov viac ako 40 oviec. Ide o pôvodný druh, ktorý v minulosti spásal pasienky vo vysokých nadmorských výškach. Uviedol to riaditeľ strediska Jiří Trumpeš.

"Spásať okolie Priehyby budú ovce pod dohľadom pastiera a niekoľkých psích strážcov. Okrem toho sme v kolibe pripravili aj expozíciu fotografií z histórie ovčiarstva, celou lokalitou prevedie návštevníkov novovybudovaný náučný chodník," prezradil Trumpeš s tým, že novinkou bude aj drevená guľôčková dráha pre najmenších návštevníkov.

Tému ovčiarstva doplnia aj tematické preliezky či Dobrodružstvo ovečky valašky - novinka v podobe hry pre deti, ktorá spája zábavu a vzdelávanie v prostredí Nízkych Tatier.

Od 1. júla budú návštevníkom Jasnej k dispozícii atrakcie ako tubing na Bielej Púti či horské káry na trase z Kosodreviny na Krupovú s novou trasou. Súčasťou ponuky horského strediska bude v lete aj rozprávkový festival Za siedmimi horami (6. 7.), rodinný event Zbojníci na Salaši Priehyba (13. 7.) a podujatie Rozprávkový les (18. 8.).