
Podľa posledných rozborov sa priemerne v jednom vajci nachádza asi 210 miligramov cholesterolu, čo je o tretinu menej, ako uvádzali doterajšie analýzy.
Odborníci odporúčajú podľa jeho slov spotrebu vajec na úrovni 11,5 až 12 kg. "To znamená, že naša spotreba oproti tomu, čo odporúčajú odborníci, je, dá sa povedať, identická," upozornil.
Najväčší konzumenti vajec v Európe sú podľa Birčáka Gréci so spotrebou 18 kg vajec na osobu za rok, za nimi sú Dáni s 15,5 kg a Francúzi so spotrebou cez 14 kg. "My sme so spotrebou na úrovni okolo 12 kg, čo de facto zodpovedá odporúčaniam odborníkov na zdravú výživu," poznamenal.
Upozornil, že niektorí ľudia si myslia, že vajcia vyprodukované v klietkovom a podstielkovom chove majú rozdielne chemické zloženie. "Nie je to tak, chemické zloženie oboch vajec je úplne rovnaké," poznamenal.
Podčiarkol, že podľa posledných rozborov sa priemerne v jednom vajci nachádza asi 210 miligramov cholesterolu, čo je o tretinu menej, ako uvádzali doterajšie analýzy. "Vajce však okrem cholesterolu obsahuje aj lecitín, ktorý zníži množstvo cholesterolu v krvi. Je teda otázne, že či cholesterol, ktorý sa vo vajci nachádza, je naozaj škodlivý. Osobne si dovolím o tom pochybovať," povedal.
Vajce je podľa Birčáka okrem uvedeného aj zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín. Sú tam antioxidanty, železo, selén, vitamíny A až B12. "Vajce má veľmi priaznivý pomer nenasýtených mastných kyselín. Vaječný bielok neobsahuje žiadny cholesterol," dodal.