Konzumácia kravského mlieka a výrobkov z neho má pritom podľa odborníkov pozitívne účinky na fungovanie organizmu, posilňovanie imunity a celkové prosperovanie.
Autor Tablet.TV
Bratislava 27. októbra (TABLET.TB) - Slovensko má momentálne najnižšiu konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov v Európskej únii. Medzi rokmi 1990 a 2000 sa spotreba mlieka a mliečnych výrobkov znížila o 80 kg na obyvateľa a rok (z 240 kg/osoba/rok na 160 kg/osoba/rok). Odporúčaná spotreba mlieka a mliečnych produktov je pritom 220 kg na osobu ročne.
Kravské mlieko je vysokohodnotná potravina, ktorej zloženie vyhovuje potrebám stravovania Stredoeurópanov. Spomedzi mliek hospodárskych zvierat, ktoré v oblasti strednej Európy chovajú o. i. na mlieko, (kravské, ovčie, kozie), obsahuje to kravské najmenej tuku (kravské 3,7 %, kozie 4,2 %, ovčie 6,2 %). Benefitom konzumácie mlieka je aj to, že hoci sa považuje za potravinu, skonzumovaný objem sa počíta aj do denného pitného režimu (obsah vody v kravskom mlieku je 87,40%).
Mlieko ďalej obsahuje rozličné vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré sú pre organizmus prospešné. Je výborným zdrojom bielkovín, sacharidov, tukov, minerálnych látok, najmä vápnika, vitamínov A, D, E, K a B.
Kravské mlieko je vysokohodnotná potravina, ktorej zloženie vyhovuje potrebám stravovania Stredoeurópanov. Spomedzi mliek hospodárskych zvierat, ktoré v oblasti strednej Európy chovajú o. i. na mlieko, (kravské, ovčie, kozie), obsahuje to kravské najmenej tuku (kravské 3,7 %, kozie 4,2 %, ovčie 6,2 %). Benefitom konzumácie mlieka je aj to, že hoci sa považuje za potravinu, skonzumovaný objem sa počíta aj do denného pitného režimu (obsah vody v kravskom mlieku je 87,40%).
Mlieko ďalej obsahuje rozličné vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré sú pre organizmus prospešné. Je výborným zdrojom bielkovín, sacharidov, tukov, minerálnych látok, najmä vápnika, vitamínov A, D, E, K a B.