Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Naftogaz: Objem ropy prepravovanej cez Ukrajinu sa takmer nezmenil

Na ilustračnej snímke ropovod. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zastavenie dodávok ropy od ruského dodávateľa Lukoil potvrdilo minulý týždeň Ministerstvo hospodárstva SR.

Kyjev 22. júla (TASR) - Objem ropy prepravenej cez Ukrajinu bol v júli takmer rovnaký ako v predchádzajúcich obdobiach napriek tomu, že tranzit ropy od sankcionovanej ruskej spoločnosti Lukoil sa zastavil, oznámil v pondelok generálny riaditeľ ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Oleksij Černyšov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Ešte raz by som chcel konštatovať, že objemy prepravovanej ropy sú v júli rovnaké ako v predchádzajúcich obdobiach, nie sú tam objemy Lukoilu, ale objemy sú rovnaké," uviedol Černyšov.

Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár a jeho maďarský rezortný kolega Péter Szijjártó predtým v pondelok označili ukrajinské opatrenia za porušenie asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou a spoločne vyzvali Európsku komisiu (EK), aby v tejto veci urgentne konala.

Zastavenie dodávok ropy od ruského dodávateľa Lukoil potvrdilo minulý týždeň Ministerstvo hospodárstva SR. Ropu od dodávateľa odoberala i bratislavská rafinéria Slovnaft. Tá má však podľa rezortu zabezpečené dodávky ruskej ropy aj od iného dodávateľa a rovnako má objednané dodávky z alternatívnych zdrojov. Zastavenie dodávok kritizoval i predseda vlády SR Robert Fico, vo veci sa obrátil aj na svojho ukrajinského náprotivka Denysa Šmyhaľa.