Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Ekonomika

Najvyšší kontrolný úrad hostí predstaviteľov kontrolných inštitúcií EÚ

Na snímke logo NKÚ SR. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na podujatí sa zúčastnia delegácie z 33 krajín, ako aj zástupcovia Európskeho dvora audítorov. Ťažiskovou témou dvojdňového stretnutia bude Energetická politika EÚ a klíma.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR hostí v Bratislave v dňoch 20. a 21. októbra 2016 predstaviteľov najvyšších kontrolných inštitúcií (NKI) krajín EÚ a prístupových krajín na 56. ročníku stretnutia Kontaktného výboru. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Na podujatí sa podľa nej zúčastnia delegácie z 33 krajín, ako aj zástupcovia Európskeho dvora audítorov (EDA). Ťažiskovou témou dvojdňového stretnutia bude "Energetická politika EÚ a klíma". Na oficiálnom otvorení Kontaktného výboru sa zúčastní aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

V rámci Kontaktného výboru slovenská strana organizuje seminár, ktorý dáva zahraničným účastníkom možnosť získať ucelený prehľad dostupných informácií a podnetov pre činnosť najvyšších kontrolných inštitúcií v oblasti energetiky a klímy. Členovia výboru sa oboznámia s aktuálnou situáciou v danej problematike, ktorá je aj predmetom rokovaní počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ v rámci jednej z jeho štyroch priorít "Moderný jednotný trh".

"Uvedomujem si, že ide o agendu, ktorá nemá časové ani teritoriálne ohraničenie, ide o problém, na ktorý sme povinní aktívne reagovať v tej najširšej možnej miere a s čo možno najlepším zdieľaním informácií. Preto si myslím, že otvorená spolupráca medzi kontrolnými úradmi premietaná do výkonnostných kontrol, je dobrou cestou pre hľadanie spoločných záverov a odporúčaní nielen pre národné vlády, ale aj európske inštitúcie," uviedol predseda NKÚ SR Karol Mitrík pred začiatkom Kontaktného výboru.

Kontaktný výbor je zhromaždením vedúcich predstaviteľov najvyšších kontrolných inštitúcií a Európskeho dvora audítorov. Ide o samostatné, nezávislé a nepolitické zoskupenie, ktoré sa stretáva pravidelne každý rok. Prvé stretnutie sa uskutočnilo v roku 1960 ešte bez EDA, ktorý sa pričlenil v roku 1978. Na stretnutia sú pravidelne pozývaní aj vedúci predstavitelia NKI krajín uchádzajúcich sa o členstvo v EÚ a krajín blízkych krajinám uchádzajúcim sa o toto členstvo.

Cieľom výboru je posilniť výmenu odborných poznatkov a skúseností z kontroly fondov EÚ, ako aj rozšíriť spoluprácu medzi členskými NKI so zámerom zlepšiť externú kontrolu. Na zlepšenie finančného riadenia fondov EÚ Kontaktný výbor podporuje spoločné koordinované činnosti.