Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

Nálada amerických spotrebiteľov sa v októbri nečakane zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

K zlepšeniu celkového indexu spotrebiteľskej dôvery dopomohli priaznivejšie než pôvodne uvádzané ročné inflačné očakávania.

Washington 25. októbra (TASR) - Nálada amerických spotrebiteľov sa v októbri nečakane zlepšila a dosiahla najvyššiu úroveň za šesť mesiacov. Poukázali na to v piatok zverejnené spresnené výsledky prieskumu Michiganskej univerzity. Informoval o tom portál RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery v USA dosiahol v októbri 70,5 bodu, čo predstavuje zlepšenie nálady, keďže za september index zaznamenal 70,1 bodu. Výsledok je omnoho lepší, než naznačovali predbežné údaje z 11. októbra, podľa ktorých príslušný index klesol v októbri na 68,9 bodu.

Spresnené údaje znamenajú lepší výsledok aj oproti odhadom ekonómov. Tí očakávali, že index bude revidovaný smerom nahor, avšak iba na 69 bodov. Výraznejšia než predpokladaná revízia smerom nahor znamená, že index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v októbri najvyššiu úroveň od apríla tohto roka. Vtedy zaznamenal hodnotu 77,2 bodu.

K zlepšeniu celkového indexu spotrebiteľskej dôvery dopomohli priaznivejšie než pôvodne uvádzané ročné inflačné očakávania. Predbežné údaje ich stanovili na 2,9 %, po spresnení však dosiahli rovnakú hodnotu ako v septembri, teda 2,7 %.

Navyše, dlhodobejšie päťročné inflačné očakávania zaznamenali mierny pokles. V septembri predstavovali 3,1 %, v októbri 3 %. Tieto údaje potvrdzujú predbežný odhad z 11. októbra.