Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Nálada investorov v Nemecku sa v júni zlepšila

Krivka hlavného nemeckého indexu DAX počas obchodovania na nemeckej burze vo Frankfurte nad Mohanom 7. októbra 2008. Foto: TASR/AP

Hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v Nemecku sa v júni mierne zhoršilo. Príslušný čiastkový index klesol na mínus 73,8 bodu z májovej hodnoty mínus 72,3 bodu.

Berlín 18. júna (TASR) - Nálada investorov v Nemecku zaznamenala tento mesiac rast, zlepšenie však bolo menej výrazné, než sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW.

Index dôvery, ktorý vyjadruje očakávania investorov v najbližších šiestich mesiacoch, dosiahol v júni 47,5 bodu oproti 47,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Analytici oslovení agentúrou Reuters so zlepšením nálady počítali, očakávali však, že index sa zvýši na 50 bodov.

Hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v Nemecku sa v júni mierne zhoršilo. Príslušný čiastkový index klesol na mínus 73,8 bodu z májovej hodnoty mínus 72,3 bodu. Inflačné očakávania respondentov sa zvýšili, čo pravdepodobne súvisí s vývojom inflácie, ktorá bola v máji vyššia, než sa očakávalo, uviedol Achim Wambach, prezident inštitútu ZEW.