Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Nálada malých podnikov v USA sa v auguste zhoršila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Majitelia podnikov sa naďalej obávajú inflácie, hoci ich podiel sa znížil.

Washington 10. septembra (TASR) - Nálada v malých podnikoch v USA sa minulý mesiac zhoršila v dôsledku rastúcej neistoty pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami a očakávaní slabých tržieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá v utorok zverejnila výsledky prieskumu Národnej federácie nezávislých podnikov (NFIB).

Index optimizmu NFIB v auguste klesol o 2,5 bodu na 91,2 bodu po tom, ako v júli prudko vzrástol a dosiahol najvyššiu hodnotu od februára 2022. Podiel podnikov, ktoré v nasledujúcich troch mesiacoch očakávajú vyšší objem tržieb očistený od inflácie, výrazne klesol. "Je zrejmé, že neistota sa zvyšuje," uviedol Bill Dunkelberg, hlavný ekonóm NFIB. "Aj akciový trh vyjadruje určité znepokojenie a do volieb zostávajú už len týždne," dodal.

Majitelia podnikov sa naďalej obávajú inflácie, hoci ich podiel sa znížil. Problémom zostáva nedostatok pracovných síl, čo viedlo k nárastu podielu majiteľov, ktorí plánujú v nasledujúcich troch mesiacoch zvyšovať mzdy. V augustovom prieskume uviedlo 40 % oslovených majiteľov, že sa im nepodarilo obsadiť voľné pracovné miesta, čo je o dva percentuálne body viac ako v júli. Väčšina neobsadených pozícií sa týkala kvalifikovaných pracovníkov. Ich najväčší nedostatok pociťovali firmy v doprave, stavebníctve a vo výrobe.