Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Nálada medzi francúzskymi podnikateľmi v septembri mierne vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Index dôvery vo francúzskom výrobnom sektore dosiahol v septembri 99 bodov. To je rovnaká hodnota ako v predchádzajúcom mesiaci a tesne pod dlhodobým priemerom, ktorý predstavuje hodnota 100 bodov.

Paríž 20. septembra (TASR) - Nálada vo francúzskom výrobnom sektore tento mesiac stagnovala, v rámci celého podnikateľského sektora však zaznamenala mierny rast. Uviedol to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE, ktorého údaje zverejnil portál RTTNews.

Index dôvery vo francúzskom výrobnom sektore dosiahol v septembri 99 bodov. To je rovnaká hodnota ako v predchádzajúcom mesiaci a tesne pod dlhodobým priemerom, ktorý predstavuje hodnota 100 bodov. Výsledky zároveň potvrdili očakávania ekonómov.

Pod stagnáciu sa podpísal fakt, že napríklad čiastkový index poukazujúci na vývoj produkcie za posledné tri mesiace sa zvýšil, naopak, podindex objednávok zaznamenal zhoršenie. Čiastkový index minulej produkcie vzrástol z augustovej hodnoty -13 bodov na -6 bodov, čiastkový index objednávok klesol z -16 na -19 bodov.

Celkový index podnikateľskej dôvery, ktorý okrem výrobného sektora zahrnuje aj stavebníctvo, služby, veľkoobchod a maloobchod, zaznamenal v septembri mierny rast. Dosiahol 98 bodov, zatiaľ čo v auguste predstavoval 97 bodov.