Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 24. august 2024Meniny má Bartolomej
< sekcia Ekonomika

Nálada nemeckých investorov sa v júli zhoršila, prvýkrát v tomto roku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Index dôvery nemeckých investorov, ktorý predstavuje očakávania investorov v najbližších šiestich mesiacoch, dosiahol v júli 41,8 bodu.

Berlín 16. júla (TASR) - Nálada nemeckých investorov sa v júli zhoršila, prvýkrát za ostatný rok, pričom dosiahla najnižšiu úroveň za štyri mesiace. Poukázali na to v utorok zverejnené výsledky prieskumu nemeckého ekonomického inštitútu ZEW. Informovali o tom agentúra Reuters a portál tradingeconomics.

Index dôvery nemeckých investorov, ktorý predstavuje očakávania investorov v najbližších šiestich mesiacoch, dosiahol v júli 41,8 bodu. V júni predstavoval 47,5 bodu.

Výsledok je najhorší za posledný rok, pričom údaj zaostal aj za očakávaniami ekonómov. Tí síce počítali s poklesom nálady investorov, predpokladali však, že index dosiahne 42,5 bodu. Výsledky naznačujú, že čo sa týka zotavovania, tak najväčšiu ekonomiku Európskej únie čaká ešte dosť hrboľatá cesta.

"Vyhliadky ekonomiky sa zhoršujú," povedal prezident ZEW Achim Wambach, pričom poukázal na výraznejší pokles nemeckého vývozu za máj, než sa čakalo, ďalej politickú neistotu vo Francúzsku a stále dosť nejasné budúce kroky Európskej centrálnej banky (ECB) v oblasti menovej politiky. Naopak, hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie sa zlepšilo. Príslušný index dosiahol v júli -68,9 bodu oproti júnovej hodnote -73,8 bodu. Júlový údaj predstavuje najvyššiu hodnotu indexu za posledný rok.