Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Nálada podnikateľov v bytovej výstavbe v Nemecku sa opäť zhoršila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Jednou z mála pozitívnych správ je, že nedostatok objednávok v bytovej výstavbe mierne klesol. V auguste ho pociťovalo 50,6 % oslovených spoločností, zatiaľ čo v júli ich bolo 51,3 %.

Mníchov 9. septembra (TASR) - Podnikateľské prostredie v sektore bytovej výstavby v Nemecku sa ďalej zhoršilo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá v pondelok zverejnila výsledky prieskumu ekonomického inštitútu Ifo.

Index dôvery v stavebníctve podľa Ifo v auguste klesol na -47,9 bodu z júlovej úrovne -46,4 bodu. Každá druhá spoločnosť sa do nasledujúcich mesiacov pozerá pesimisticky. "Kríza v oblasti bytovej výstavby sa bude ťahať ešte dlho," uviedol Klaus Wohlrabe, vedúci prieskumov Ifo.

Jednou z mála pozitívnych správ je, že nedostatok objednávok v bytovej výstavbe mierne klesol. V auguste ho pociťovalo 50,6 % oslovených spoločností, zatiaľ čo v júli ich bolo 51,3 %. Nad hranicou 50 % sa tento podiel nachádzal už deviaty mesiac v rade.

Miera zrušených zákaziek klesla už šiesty mesiac po sebe, pričom v auguste hlásilo zrušené objednávky 11,7 % firiem. V sektore sa zároveň mnohé podniky snažia kompenzovať krízu v bytovej výstavbe zákazkami v oblasti cestného staviteľstva, dodal Wohlrabe.