Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Ekonomika

Nálada spotrebiteľov v USA sa zlepšila viac, než sa očakávalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Index hodnotenia aktuálnej situácie sa v septembri zvýšil na 63,3 bodu zo 61,3 bodu v auguste a index očakávaní na 74,4 bodu zo 72,1 bodu.

Ann Arbor 27. septembra (TASR) - Nálada spotrebiteľov v USA sa tento mesiac zlepšila viac, než sa predpokladalo. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews. Index spotrebiteľskej dôvery v septembri stúpol na 70,1 bodu z augustových 67,9 bodu, uviedla Michiganská univerzita. Revidovala tak svoj predbežný odhad z polovice septembra, ktorý počítal s nárastom len na 69 bodov. Ekonómovia prognózovali miernejšie zlepšenie na 69,3 bodu.

Index hodnotenia aktuálnej situácie sa v septembri zvýšil na 63,3 bodu zo 61,3 bodu v auguste a index očakávaní na 74,4 bodu zo 72,1 bodu.

"Zdá sa, že zlepšovanie nálady naberá na dynamike, keďže spotrebitelia sú optimistickejší vzhľadom na vývoj ekonomiky," uviedla šéfka oddelenia prieskumov spotrebiteľov Michiganskej univerzity Joanne Hsuová. "Mnohí spotrebitelia zároveň naďalej uvádzajú, že ich očakávania závisia od výsledkov nadchádzajúcich volieb."

Podľa Hsuovej v porovnaní s augustom čoraz viac spotrebiteľov naprieč politickými stranami očakáva víťazstvo Kamaly Harrisovej, aj keď asi dve tretiny republikánov naďalej počíta s víťazstvom Donalda Trumpa.

Jednoročné inflačné očakávania sa v septembri znížili už štvrtý mesiac po sebe a dostali sa na najnižšiu úroveň od decembra 2020, keď klesli na 2,7 % z 2,8 % v auguste. To je najnižšia úroveň od decembra 2020. Päťročné inflačné očakávania sa však zvýšili na 3,1 % z 3 % a sú najvyššie od vlaňajšieho novembra.