Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Nálada švajčiarskych spotrebiteľov v auguste klesla

Foto: TASR/AP

Spotrebitelia navyše váhali pri nákupoch väčších položiek. Príslušný podindex sa znížil na -32,3 bodu. V júli dosiahol -30,1 bodu.

Bern 6. septembra (TASR) - Nálada švajčiarskych spotrebiteľov minulý mesiac klesla, pričom pokles bol výraznejší, než očakávali analytici. Švajčiarske domácnosti boli pesimistickejšie, najmä čo sa týka očakávaní vývoja ekonomiky v nasledujúcom období a v súvislosti so schopnosťou ušetriť. Informoval o tom Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO), ktorého údaje zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v auguste -34,6 bodu oproti júlovej hodnote -32,4 bodu. Analytici so zhoršením nálady počítali, očakávali však pokles indexu iba na -33 bodov. Augustová hodnota indexu zároveň zotrváva hlboko pod dlhodobým priemerom.

Výrazne sa zvýšil pesimizmus spotrebiteľov v súvislosti s očakávaniami vývoja ekonomiky v nasledujúcich 12 mesiacoch. Príslušný čiastkový index dosiahol -22 bodov, zatiaľ čo v júli predstavoval -16 bodov. Ešte výraznejšie klesol čiastkový index poukazujúci na schopnosť spotrebiteľov v nasledujúcom období ušetriť. Príslušný čiastkový index klesol z -1,3 bodu na -8,5 bodu.

Spotrebitelia navyše váhali pri nákupoch väčších položiek. Príslušný podindex sa znížil na -32,3 bodu. V júli dosiahol -30,1 bodu.