Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

Nálada talianskych podnikateľov aj spotrebiteľov v októbri klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Naopak, čiastkový index poukazujúci na osobnú situáciu spotrebiteľov sa mierne zvýšil. Zatiaľ čo v septembri zaznamenal 96,3 bodu, v októbri to bolo 96,6 bodu.

Rím 25. októbra (TASR) - Nálada talianskych spotrebiteľov v októbri klesla a ešte horšie sa vyvíjala nálada medzi podnikateľmi. Tá dosiahla najnižšiu úroveň za takmer 3,5 roka. V piatok zverejnené údaje talianskeho štatistického úradu Istat priniesol portál RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery v Taliansku dosiahol tento mesiac 97,4 bodu oproti 98,3 bodu v septembri. Čo sa týka jednotlivých komponentov, čiastkový index, ktorý poukazuje na názor spotrebiteľov na súčasnú ekonomickú situáciu, klesol zo septembrovej úrovne 103,9 bodu na 99,7 bodu. Klesol aj podindex merajúci očakávania talianskych spotrebiteľov, čo sa týka ekonomickej situácie v budúcnosti. Ten dosiahol v októbri 95 bodov, zatiaľ čo v septembri predstavoval 97,4 bodu.

Naopak, čiastkový index poukazujúci na osobnú situáciu spotrebiteľov sa mierne zvýšil. Zatiaľ čo v septembri zaznamenal 96,3 bodu, v októbri to bolo 96,6 bodu.

Výrazne horšie sa vyvíjala nálada podnikateľov. Celkový index podnikateľskej dôvery dosiahol v októbri 93,4 bodu oproti septembrovej úrovni 95,6 bodu. Októbrová hodnota je tak najhoršia od leta 2021. Výrazne sa pod to podpísal sektor služieb, kde sa príslušný index prepadol zo 100,4 bodu na 95,3 bodu. Klesol aj čiastkový index pre výrobný sektor, avšak miernejším tempom. Dosiahol 85,8 bodu oproti septembrovej úrovni 86,6 bodu. Naopak, v sektoroch maloobchodu a stavebníctva sa nálada podnikateľov v októbri zlepšila.