Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 28. august 2024
< sekcia Ekonomika

Nálada v americkom stavebníctve v júli mierne klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index dôvery amerických stavbárov dosiahol v júli 42 bodov oproti júnovej hodnote 43 bodov.

Washington 17. júla (TASR) - Nálada medzi americkými stavbármi sa v júli zhoršila, pričom klesla na najnižšiu úroveň v tomto roku. Poukázal na to prieskum banky Wells Fargo a Národného združenia staviteľov domov (NAHB), ktoré ako čiastočný dôvod uviedli vysoké úrokové sadzby hypoték. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Index dôvery amerických stavbárov dosiahol v júli 42 bodov oproti júnovej hodnote 43 bodov. Znamená to pokles nálady amerických stavbárov tretí mesiac po sebe a najnižšiu úroveň od decembra minulého roka, keď index dosiahol 37 bodov. Ekonómovia pritom počítali s miernym rastom nálady v stavebníctve a indexom na úrovni 44 bodov.

Pod celkový pokles indexu sa podpísal čiastkový index súčasných podmienok predaja a index potenciálnych kupcov. V obidvoch prípadoch predstavoval pokles jeden bod, pričom index súčasných podmienok predaja dosiahol 47 bodov a potenciálnych kupcov 27 bodov.

Naopak, ukazovateľ očakávaného predaja v budúcich šiestich mesiacoch sa mierne zvýšil. Dosiahol 48 bodov oproti 47 bodom v predchádzajúcom mesiaci.