Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Ekonomika

Nálada v nemeckom chemickom priemysle sa v júni zhoršila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V predchádzajúcich štyroch mesiacoch index rástol a v máji sa prvýkrát po približne dvoch rokoch vyšplhal späť do kladného pásma.

Mníchov 22. júla (TASR) - Nálada v nemeckom chemickom priemysle sa po niekoľkých mesiacoch oživenia opäť zhoršila v dôsledku klesajúceho dopytu a objednávok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa v pondelok odvolala na prieskum ekonomického inštitútu Ifo.

Index podnikateľskej klímy pre chemické odvetvie podľa údajov Ifo v júni klesol o 9,4 percentuálneho bodu na -4,5 bodu. "Rastúci trend v nemeckom chemickom priemysle sa tak prerušil," uviedla expertka mníchovského inštitútu Anna Wolfová.

V predchádzajúcich štyroch mesiacoch index rástol a v máji sa prvýkrát po približne dvoch rokoch vyšplhal späť do kladného pásma. Dôvera sa však vytratila. Dopyt opäť klesol a nevybavené objednávky v júni "doslova skolabovali z už aj tak veľmi nízkej úrovne," uviedol inštitút.

Podniky obmedzili výrobu a na najbližšie mesiace plánujú znižovanie počtu zamestnancov. Chemický priemysel nie je jediným problémovým dieťaťom najväčšej európskej ekonomiky, upozornila Wolfová a dodala, že klesajúci počet nevybavených objednávok spôsobuje ťažkosti výrobnému odvetviu ako celku.