Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Nálada vo francúzskom priemysle v auguste stúpla viac, ako sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Index individuálnych výrobných očakávaní stúpol na 8 bodov z -5 bodov v júli. Index hodnotenia minulej situácie vo výrobe však klesol na -14 bodov z -6 bodov.

Paríž 23. augusta (TASR) - Nálada vo francúzskom priemysle sa v auguste zlepšila viac, ako sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews. Index dôvery vo výrobnom sektore sa v auguste zvýšil na 99 bodov z júlového 43-mesačného minima 95 bodov, uviedol v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE.

Index však zostáva pod dlhodobým priemerom 100 bodov. Ekonómovia očakávali nárast len na 96 bodov. Hlavným dôvodom augustového zotavenia v priemysle je oživenie výrobných očakávaní a nárast zahraničných objednávok, uviedli štatistici.

Index individuálnych výrobných očakávaní stúpol na 8 bodov z -5 bodov v júli. Index hodnotenia minulej situácie vo výrobe však klesol na -14 bodov z -6 bodov. Index objednávok sa zvýšil na -16 bodov z -20 bodov.

Index podnikateľskej dôvery, ktorý zahŕňa okrem výrobného sektora aj služby, stavebníctvo, maloobchod a veľkoobchod, v auguste vzrástol na 96 bodov z 94 bodov v predchádzajúcom mesiaci.