Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Ekonomika

Nárast nových pracovných miest v súkromnom sektore v USA sklamal trhy

Ilustračné foto. Foto: TASR

Vláda v utorok (4. 4.) informovala, že ku koncu februára bolo otvorených 9,9 milióna pracovných miest.

Washington 5. apríla (TASR) - Americkí súkromní zamestnávatelia vytvorili v marci oveľa menej pracovných miest, ako ekonómovia očakávali. To naznačuje, že trh práce v USA sa ochladzuje. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa najnovších údajov inštitútu ADP, ktorý spracováva údaje zo súkromného sektora USA, zamestnávatelia v tomto odvetví minulý mesiac vytvorili 145.000 nových pracovných miest. Ekonómovia však predpovedali, že počet zamestnancov v súkromnom sektore vzrastie o 200.000 ľudí.

ADP zároveň revidoval údaje za február smerom nahor a uviedol, že firmy pridali 261.000 nových pracovných miest namiesto pôvodne uvádzaných 242.000.

Trh práce v USA sa spomaľuje, keďže vyššie náklady na pôžičky tlmia dopyt v ekonomike. Vláda v utorok (4. 4.) informovala, že ku koncu februára bolo otvorených 9,9 milióna pracovných miest. Vo februári však stále pripadlo na každého nezamestnaného 1,7 pracovného miesta.

Správa, ktorú ADP vypracoval spoločne s laboratóriom digitálnej ekonomiky v Stanforde, nie je taká spoľahlivá ako komplexnejšia a ostro sledovaná správa o zamestnanosti ministerstva práce a jeho úradu pre štatistiku.

Tú ministerstvo zverejní v piatok (7. 4.) a ekonómovia v prieskume odhadli, že ukáže nárast pracovných miest v súkromnom sektore o 215.000, čo spolu s očakávaným zvýšením zamestnanosti vo verejnej sfére prinesie USA v marci celkovo 240.000 nových pracovných miest (311.000 vo februári).