Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Nariadením vlády má byť možné upraviť niektoré posudzovania dávok

Na archívnej snímke sprava minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Igor Matovič (obaja (OĽaNO). Foto: TASR – Dano Veselský

Rezort práce týmto návrhom reaguje na mimoriadnu situáciu vzniknutú z dôvodu nového koronavírusu.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Vláde má byť po novom umožnené nariadením vlády upravovať lehoty vo veciach nárokov občanov či podmienky nárokov na niektoré dávky. Počíta s tým návrh zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí a služieb zamestnanosti, ktorý v pondelok posunul parlament do druhého čítania, rokuje o ňom v skrátenom režime.

Rezort práce týmto návrhom reaguje na mimoriadnu situáciu vzniknutú z dôvodu nového koronavírusu. Vláda tak jeho prijatím bude môcť operatívne reagovať na vzniknuté situácie. Cieľom návrhu je umožnenie, aby vláda mohla nariadením vlády riešiť prekážky, obmedzenia a dosahy vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu na území Slovenskej republiky. "Chceme posunúť lehoty stanovené tak, aby v prípade, ak niektorá uplynie, bola posunutá až do skončenia mimoriadnej situácie," priblížil v pléne minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Týkať sa to má úprav niektorých lehôt, napríklad pri posudkovej činnosti, zmien nároku a zániku na peňažné príspevky na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, či lehôt týkajúcich sa niektorých oznamovacích povinností.

Vláda by zároveň nariadením mohla zachovať priznané nároky na niektoré dávky a príspevky, pri ktorých z objektívnych dôvodov nemožno preskúmať plnenie podmienok nároku. Týka sa to napríklad peňažného príspevku na opatrovanie, rodičovského príspevku a podobne. Rýchlejšie bude môcť vládny kabinet zmeniť postupy ústredia práce a úradov práce pri niektorých úkonoch a posudzovaní nárokov občanov.

"Chceme pomôcť 280 plnoletým, ktorým uplynula doba, kedy ešte môžu bývať v zariadeniach centier pre deti a rodinu. Teraz si nebudú vedieť nájsť nové bývanie," podotkol Krajniak s tým, návrh zákona by im mal pomôcť zotrvať ešte v danom zariadení. "Chceme obmedziť dočasne skupinové formy práce, ktoré sú v niektorých zariadeniach potrebné, aby mohli čerpať finančné prostriedky. Logicky, teraz to nechceme od nich vyžadovať," doplnil Krajniak.

Dočasne sa majú upraviť aj kvalifikačné kritériá potrebné na vykonávanie činnosti v oblasti sociálnych služieb. "Napríklad je niekedy nutné presunúť zo zariadenia do zariadenia pracovníkov a nebude ich možné v súčasnosti preškoliť. Nechceme, aby toto bolo prekážkou," priblížil Krajniak.

Návrh zákona rieši aj tzv. SOS dávku. "Existuje humanitárny fond, z ktorého bolo možné vyplácať v mimoriadnych situáciách pomoc aj fyzickým osobám. Bola však obmedzená limitom 800 eur. Môže sa nám stať, a určite sa aj stane, že niektorým osobám budeme chcieť v mimoriadnej situácii pomôcť sumou 300 eur tri mesiace po sebe," priblížil Krajniak s tým, že nariadením vlády by sa táto pomoc ale mohla poskytovať aj keď prekročí sumu 800 eur.