Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Ekonomika

Národná rada: Zdanenie príjmov z predaja virtuálnej meny sa nezníži

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Dano Veselský

Pri predaji virtuálnej meny po uplynutí jedného roka od jej nadobudnutia sa navrhuje príjem zdaňovať sadzbou dane vo výške 7 %.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Zdanenie príjmov fyzických osôb z predaja virtuálnej meny sa nezníži. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) Národná rada (NR) SR v utorok neposunula do druhého čítania.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je znížiť daňové zaťaženie príjmov fyzických osôb z predaja virtuálnej meny na základe tzv. časového testu. Pri predaji virtuálnej meny po uplynutí jedného roka od jej nadobudnutia sa navrhuje príjem zdaňovať sadzbou dane vo výške 7 %. Naopak, v prípade príjmu z predaja virtuálnej meny do jedného roka sa príjmy zahrnú do základu dane spolu s ostatnými príjmami," spresnil v dôvodovej správe predkladateľ.

Súčasťou návrhu bola aj zmena zákona o zdravotnom poistení, cieľom ktorej bolo oslobodiť fyzické osoby od povinnosti platenia odvodov na zdravotné poistenie pri predaji virtuálnej meny, ak nebola súčasťou ich obchodného majetku. Uvedená výnimka by sa teda netýkala právnických osôb a podnikajúcich fyzických osôb, ktoré disponujú virtuálnymi menami vo svojom obchodnom majetku.