Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Nástroj boja proti nátlaku už bol zverejnený v Úradnom vestníku EÚ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Takzvaný Nástroj boja proti nátlaku (ACI) oficiálne nadobudne účinnosť 27. decembra.

Brusel 7. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) oznámila, že vo štvrtok bol v Úradnom vestníku EÚ zverejnený nový obchodný nástroj na ochranu EÚ pred ekonomickým vydieraním. Takzvaný Nástroj boja proti nátlaku (ACI) oficiálne nadobudne účinnosť 27. decembra.

Nový obchodný nástroj má slúžiť predovšetkým na odrádzanie od hospodárskeho nátlaku, Únii však zároveň umožní reagovať na takýto nátlak vlastnými protiopatreniami a brániť tak svoje záujmy a záujmy svojich štátov na globálnej scéne.

ACI je prioritne navrhnutý tak, aby pôsobil ako odstrašujúci prostriedok proti ekonomickému nátlaku. Tam, kde k nátlaku stále dochádza, nový obchodný nástroj poskytuje štruktúru, ktorá dobre vyváženým spôsobom reaguje na zastavenie nátlaku.

Pre EÚ to znamená širokú škálu možných protiopatrení, keď nejaká tretia krajina odmietne odstrániť nátlak, ktorého sa dopúšťa. Patrí medzi ne uvalenie ciel, obmedzenia obchodu so službami a obchodné aspekty práv duševného vlastníctva, ale aj obmedzenia prístupu k priamym zahraničným investíciám a verejnému obstarávaniu.

Komisia pripomenula, že ACI a všetky opatrenia, ktoré možno prijať v rámci tohto nástroja, sú v súlade s medzinárodnými záväzkami EÚ a sú plne založené na medzinárodnom práve. Ide o jeden z dôležitých nástrojov, ktoré sa zavádzajú s cieľom pomôcť posilniť ekonomickú bezpečnosť Európy ako súčasť európskej stratégie hospodárskej bezpečnosti, ktorú Európska komisia predstavila v júni 2023.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)