Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Návrh rozpočtu EÚ na rok 2025 podporuje budovanie odolnosti Únie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Uvedený návrh poskytne stabilnú podporu Ukrajine, ako aj podporu pre sýrskych utečencov v Turecku.

Brusel 19. júna (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu navrhla rozpočet Európskej únie (EÚ) na rok 2025 vo výške 199,7 miliardy eur. Rozpočet bude doplnený odhadom 72 miliardami eur vyplatených v rámci programu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Komisia spresnila, že cez rozpočet nasmerovala finančné prostriedky tam, kde môžu mať najväčší dopad, aby bola Európa odolnejšia a lepšie pripravená na budúcnosť.

Uvedený návrh poskytne stabilnú podporu Ukrajine, ako aj podporu pre sýrskych utečencov v Turecku a širšom regióne južného susedstva i na západnom Balkáne.

Komisia najviac vyčlenila farmárom. Na spoločnú poľnohospodársku politiku pôjde 53,8 miliardy eur a 0,9 miliardy na Európsky fond pre námorníctvo, rybné hospodárstvo a akvakultúru. Druhá najvyššia položka, 49,2 miliardy eur, je určená na regionálny rozvoj a súdržnosť a tretiu najvyššiu sumu, 16,3 miliardy eur, EK navrhla na podporu partnerov a záujmov EÚ vo svete. Nasleduje 13,5 miliardy eur na výskum a inovácie, z toho 12,7 miliardy eur na Horizont Európa, hlavný výskumný program Únie.

V kontexte geopolitickej situácie EK na budúci rok navrhla 1,8 miliardy eur na riešenie výziev v oblasti obrany, z toho 1,4 miliardy eur na podporu rozvoja spôsobilostí a výskumu v rámci Európskeho obranného fondu a 244,5 milióna eur na podporu vojenskej mobility.

Hospodársky rast má podporiť 4,6 miliardy eur na európske strategické investície (2,8 miliardy eur na Nástroj na prepájanie Európy na zlepšenie cezhraničnej infraštruktúry, 1,1 miliardy eur na program Digitálna Európa, 378 miliónov eur na InvestEU). Suma 977 miliónov eur má podporiť fungovanie jednotného trhu (z toho 613 miliónov eur na program jednotného trhu a 205 miliónov eur na prácu v oblasti boja proti daňovým a colným podvodom).

Na ochranu hraníc EK navrhla 2,7 miliardy eur, z toho 997 miliónov eur pre agentúru Frontex a celkovo 2,1 miliardy eur na výdavky súvisiace s migráciou v rámci EÚ (z toho 1,9 miliardy eur na podporu migrantov a žiadateľov o azyl).

Komisia nezabudla ani na životné prostredie a boj proti klimatickým zmenám, kde navrhuje vyčleniť 2,4 miliardy eur (771 miliónov eur na program LIFE, 1,5 miliardy eur na Fond spravodlivej transformácie).

Tieto a všetky ostatné navrhnuté výdavky z budúcoročného rozpočtu teraz preskúmajú členské štáty (Rada EÚ) aj Európsky parlament, ktoré sa do konca roka musia dohodnúť na jeho konečnej podobe.