Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Ekonomika

Analytici: Rast slovenskej ekonomiky by sa mal v tomto roku zrýchliť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Analytici v októbri mierne zvýšili aj výhľad inflácie na tento rok.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,3 % z minuloročných 1,4 %. Vyplýva to z aktuálnych predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Mierne tak zlepšili svoj predchádzajúci odhad, v septembri očakávali hospodársky rast na úrovni 2,2 %.

Analytici v októbri mierne zvýšili aj výhľad inflácie na tento rok. Priemerný harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) prognózujú na úrovni 3,2 %, v septembri očakávali 3,1 %. Pôjde pritom o výrazný pokles z minuloročných 11 %. Jadrovú infláciu očakávajú už niekoľko mesiacov na rovnakej úrovni 2,7 %. Vlani predstavovala 9,5 %.

Mieru nezamestnanosti na konci tohto roka predpokladajú analytici na úrovni 5,4 %, v septembri mali mierne vyšší odhad 5,5 %. Klesnúť by tak mala z vlaňajších 5,9 %. V prípade rastu nominálnych miezd predpovedajú spomalenie na 7,6 % (v septembri 7,7 %) z minuloročných 9,4 %. Zamestnanosť sa tento rok podľa nich oproti vlaňajšku nezmení.

Predikcie zverejnené NBS predstavujú priemer odhadov jednotlivých ukazovateľov od analytikov šiestich vybraných bánk pôsobiacich na Slovensku. Patria k nim Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, UniCredit Bank, Československá obchodná banka a 365.bank. Údaje sú aktualizované mesačne.