Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Analytici: Rast ekonomiky by mal tento rok zrýchliť na 2,4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Opäť tak odborníci mierne zlepšili svoj odhad, v júni očakávali hospodársky rast na úrovni 2,3 %.

Bratislava 26. júla (TASR) - Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,4 % z minuloročných 1,6 %. Vyplýva to z aktuálnych predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Opäť tak mierne zlepšili svoj odhad, v júni očakávali hospodársky rast na úrovni 2,3 %.

Analytici v júli nezmenili výhľad inflácie na tento rok. Priemerný harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) prognózujú na úrovni 2,9 %, rovnako ako v júni. Pôjde pritom o výrazný pokles z minuloročných 11 %. Mierne nadol znížili odhad jadrovej inflácie, ktorá by mala tento rok dosiahnuť 2,7 %, v júni ju očakávali na úrovni 2,9 %. Vlani predstavovala 9,5 %.

Miera nezamestnanosti by mala na konci tohto roka podľa analytikov dosiahnuť 5,6 % a klesnúť tak z vlaňajších 5,9 %. Spomalenie predpovedajú aj v prípade rastu nominálnych miezd, a to na 7,9 % z minuloročných 9,4 %. Zamestnanosť sa tento rok podľa nich oproti vlaňajšku zvýši o 0,1 %.

Predikcie zverejnené NBS predstavujú priemer odhadov jednotlivých ukazovateľov od analytikov šiestich vybraných bánk pôsobiacich na Slovensku. Patria k nim Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, UniCredit Bank, Československá obchodná banka a 365.bank. Údaje sú aktualizované mesačne.