Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

NBS: Za spomalením ekonomiky sú asi výsledky priemyslu a horší export

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Ekonomika mierne podrástla, čakali sme však výraznejší impulz v priemysle a exporte. Európsky priemysel sa trápi a s ním aj naša ekonomika, zhodnotili analytici.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Rast slovenskej ekonomiky v druhom štvrťroku oproti prvému kvartálu 2024 spomalil. Dôvodom sú zrejme neisté výsledky priemyslu a postupný návrat k vyšším dovozom, predpokladajú analytici Národnej banky Slovenska (NBS), ktorí očakávali vyšší rast.

"Ekonomika mierne podrástla, čakali sme však výraznejší impulz v priemysle a exporte. Európsky priemysel sa trápi a s ním aj naša ekonomika," zhodnotili analytici v komentári k údajom, ktoré v stredu zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Upozornili, že nižšie vývozy bolo vidieť takmer vo všetkých odvetviach. "Navyše sa pridávajú aj výrobcovia automobilov, ktorí nenabehli na zvýšené kapacity a naopak, mierne sa im v sektore zhoršila situácia s komponentmi," doplnili.

Naopak, pozitívnou správou je podľa ekonómov vývoj domácej spotreby. Tá zrejme v druhom kvartáli pokračovala v oživovaní, podporená rastom reálnych príjmov. "Návrat inflácie na bežné úrovne ľudia naďalej pociťujú aj vo svojich rozpočtoch, keďže ich príjmy rástli rýchlo. Nárasty pracovných príjmov, ale aj príjmov od štátu stále reagovali na vyšší rast cien v minulosti," vysvetlili.

Zamestnanosť na Slovensku v druhom štvrťroku stagnovala, keď úbytok pracovných miest v priemysle kompenzoval rast zamestnanosti v službách. "Nenaplnili sa predpoklady o tom, že firmy dokážu rýchlo zaplniť voľné pracovné miesta dostupnou pracovnou silou, aj napriek ďalšiemu prílevu pracovníkov zo zahraničia," dodali analytici NBS.

Hrubý domáci produkt (HDP) v stálych cenách podľa rýchleho odhadu ŠÚ SR v druhom kvartáli medziročne vzrástol o 1,9 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa medzikvartálne zvýšil o 0,4 %. V prvých troch mesiacoch roka ešte slovenská ekonomika rástla medziročne o 2,7 % a medzikvartálne o 0,7 %.