Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Nemecká inflácia v auguste klesne pod 2 %, očakáva inštitút Ifo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Existujú však aj odvetvia súvisiace so spotrebou, v ktorých chce viac firiem opäť zvýšiť ceny.

Mníchov 1. júla (TASR) - Mníchovský ekonomický inštitút Ifo očakáva, že nemecká inflácia v auguste klesne pod 2 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Prognóza Ifo sa zakladá na nedávnom prieskume medzi firmami o ich cenových plánoch. Ten ukázal, že o niečo menej firiem plánuje zvyšovanie cien, a to najmä v priemysle a v sektoroch blízkych spotrebe.

"Miera inflácie tak bude pravdepodobne pokračovať v miernom spomaľovaní a v auguste sa prvýkrát od marca 2021 dostane pod hranicu 2 %," uviedol šéf oddelenia ekonomického výskumu Ifo Timo Wollmershäuser.

V máji index spotrebiteľských cien medziročne stúpol o 2,4 %. Odhad za jún zverejní spolkový štatistický úrad Destatis v pondelok popoludní.

Podľa prieskumu Ifo sa maloobchodné ceny budú menej zvyšovať predovšetkým v oblasti odevov a elektrických spotrebičov pre domácnosť, ako aj v sektoroch umenia, zábavy a rekreácie. V sektoroch spotrebnej elektroniky a maloobchodu s bicyklami prieskum dokonca signalizuje pokles cien.

Existujú však aj odvetvia súvisiace so spotrebou, v ktorých chce viac firiem opäť zvýšiť ceny. Podľa Ifo k nim patria maloobchodníci s potravinami a nápojmi, predajcovia automobilov, stravovacie zariadenia a hotely.