Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Nemecká spoločnosť Uniper predstavila skúšobný zásobník vodíka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vodík vyrobený uhlíkovo neutrálnym spôsobom má podľa plánov nemeckej vlády zohrávať kľúčovú úlohu v transformácii na klimaticky udržateľný hospodársky systém.

Düsseldorf 26. augusta (TASR) - Najväčší nemecký prevádzkovateľ zásobníkov zemného plynu Uniper v pondelok predstavil skúšobný zásobník vodíka. Zariadenie v meste Krummhörn v regióne Východné Frísko na severozápade krajiny bude približne dva roky slúžiť na testovanie materiálov a technológií, oznámila spoločnosť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Cieľom projektu je preveriť možnosti skladovania klimaticky neutrálneho vodíka v reálnych podmienkach a komerčnom meradle. Zariadenie má byť čoskoro uvedené do prevádzky. Spoločnosť Uniper už niekoľko mesiacov v Bavorsku testuje možnosti skladovania vodíka v pórovitej hornine.

Vodík vyrobený uhlíkovo neutrálnym spôsobom má podľa plánov nemeckej vlády zohrávať kľúčovú úlohu v transformácii na klimaticky udržateľný hospodársky systém. Odborníci predpokladajú, že v budúcnosti bude v Nemecku veľký dopyt po skladovaní vodíka.

Spoločnosť Uniper, ktorú po záchranných opatreniach vyvolaných energetickou krízou vlastní štát, sa považuje za priekopníka v oblasti rozvoja európskeho vodíkového hospodárstva. Uniper plánuje veľké projekty v Nemecku, Švédsku, Spojenom kráľovstve a Holandsku. Napríklad v meste Wilhelmshaven, približne 70 kilometrov od Krummhörnu, má vzniknúť veľký elektrolyzér na výrobu vodíka a vykladací terminál na zelený amoniak.