Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 26. september 2024Meniny má Edita
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda neplánuje zabrániť možnému prevzatiu Commerzbank

Na snímke muž kráča ku vchodu do ústredia Commerzbank vo Frankfurte v Nemecku, utorok 24. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz označil postup UniCreditu za "nepriateľský útok" a odmietol snahy o prevzatie Commerzbank.

Berlín 25. septembra (TASR) - Nemecká vláda neplánuje zabrániť možnému prevzatiu spoločnosti Commerzbank talianskou bankou Unicredit. Commerzbank je pre nemeckú ekonomiku veľmi dôležitá banka, jej budúcnosť je ale "záležitosť hráčov na kapitálovom trhu", uviedol v stredu hovorca vlády Steffen Hebestreit. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

UniCredit tento mesiac získala 4,5 % akcií Commerzbank, ktoré ponúkla na predaj nemecká vláda. Ďalší podobný balík akcií kúpila na trhu. Jej podiel tak vzrástol na deväť % a stala sa najväčším investorom v Commerzbank po nemeckej vláde, ktorá vlastní 12 %. Talianska banka najnovšie tento týždeň oznámila, že si prostredníctvom finančných derivátov zabezpečila možnosť zvýšiť svoj podiel z deviatich na 21 %.

Nemecký kancelár Olaf Scholz označil postup UniCreditu za "nepriateľský útok" a odmietol snahy o prevzatie Commerzbank. Spolková finančná agentúra medzitým oznámila, že až do odvolania neponúkne na predaj žiadne ďalšie akcie Commerzbank.

Štýl UniCreditu kritizoval aj nemecký minister financií Christian Lindner. Akcia vládu prekvapila a "neposilnila dôveru v Unicredit", povedal v nemeckom parlamente. Všetko ostatné je ale v rukách vedenia a dozornej rady Commerzbank a zo strany vlády sa neplánujú žiadne ďalšie kroky, dodal minister.