Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda očakáva, že domáca ekonomika tento rok klesne

Na archívnej snímke z 19. mája 2023 vývoj indexu DAX na grafe na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/DPA

Experti takisto výrazne skresali svoju predpoveď na rok 2025, a to na +0,8 % z pôvodných +1,4 %. V roku 2026 potom počítajú s nárastom o 1,3 %.

Berlín 6. októbra (TASR) - Spolková vláda podľa médií zhoršila prognózu vývoja nemeckej ekonomiky a aj v roku 2024 očakáva pokles. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa denníka Süddeutsche Zeitung vláda výrazne korigovala svoju ekonomickú prognózu smerom nadol. Minister hospodárstva Robert Habeck pôvodne počítal s nárastom hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,3 %. Habeck by mal novú predpoveď predstaviť v stredu (9. 10.), pričom údajne očakáva pokles o 0,2 %.

Zníženie konjunkturálnych vyhliadok nie je žiadnym prekvapením, keďže popredné nemecké inštitúty zhoršili prognózu vývoja najväčšej európskej ekonomiky už koncom septembra. Nemecké ekonomické inštitúty uviedli vo svojej jesennej prognóze, že v tomto roku počítajú s poklesom HDP o 0,1 %. Ešte na jar očakávali +0,1 %.

Experti takisto výrazne skresali svoju predpoveď na rok 2025, a to na +0,8 % z pôvodných +1,4 %. V roku 2026 potom počítajú s nárastom o 1,3 %.

Hlavným dôvodom zhoršenia vyhliadok je neistota medzi firmami a spotrebiteľmi. Vysoké úrokové sadzby brzdia investície. Firmy sú tiež opatrné v dôsledku nestabilnej ekonomickej a geopolitickej situácie. Domácnosti zasa čoraz viac obmedzujú investície do nehnuteľností ako aj spotrebu a viac sporia.