Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda podporila nákup dlhopisov ECB napriek verdiktu súdu

Európska centrálna banka. Foto: TASR/AP

Nemecký súd dal ECB termín tri mesiace, aby dokázala, že jej program nákupu cenných papierov verejného sektora (PSPP) je primeraný. Inak bude musieť nemecká Bundesbank účasť v tomto programe ukončiť.

Berlín 29. júna (TASR) - Nemecká vláda podporila program nákupu dlhopisov z eurozóny Európskou centrálnou bankou (ECB), čím sa dostáva do sporu s ústavným súdom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na list z ministerstva financií.

Nemecký spolkový ústavný súd totiž v máji rozhodol, že ECB pri nákupe cenných papierov z euroregiónu prekročila svoje právomoci. A požiadal o preukázanie „proporcionality“ systému, keďže Rada guvernérov ECB podľa neho nezohľadnila dostatočne vedľajšie účinky svojej politiky na komerčné banky a sporiteľov.

Nemecký súd dal ECB termín tri mesiace, aby dokázala, že jej program nákupu cenných papierov verejného sektora (PSPP) je primeraný. Inak bude musieť nemecká Bundesbank účasť v tomto programe ukončiť.

„Ministerstvo financií je však presvedčené, že Rada guvernérov ECB presvedčivo preukázala proporcionalitu systému,“ uvádza sa v liste ministra financií Olafa Scholza predsedovi parlamentu Wolfgangovi Schäublemu.

Vláda v Berlíne dostala od ECB dokumenty odôvodňujúce program. Uviedla, že do programu boli zabudované dostatočné záruky na obmedzenie potenciálnych nepriaznivých vedľajších účinkov.

Banka označila tiež svoj program v hodnote 2 biliónov eur, ktorý spustila v roku 2015, za „účinný nástroj“. A upozornila tiež, že nepodlieha jurisdikcii nemeckého ústavného súdu.

Okrem toho sa Rada guvernérov ECB rozhodla vydať svoje dôverné dokumenty nemeckej vláde a parlamentu, aby dokázala, že nákup dlhopisov nebol neprimeraný, informovali o tom zdroje blízke banke.

„Spolu s poskytnutými dokumentmi rozhodnutie Rady guvernérov ECB komplexne spĺňa požiadavky ústavného súdu a jeho verdiktu z 5. mája,“ napísal Scholz šéfovi parlamentu. List mal dátum 26. júna, dodala AFP.