Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Ekonomika

Nemecké aerolínie vyzývajú na zrušenie dane z leteckej dopravy

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Čoraz viac leteckých spoločností sa vyhýba nemeckým letiskám alebo ruší dôležité spoje, upozornil Spohr.

Berlín 20. októbra (TASR) - Nemecké aerolínie v nedeľu opäť vyzvali na zníženie daní z leteckej dopravy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Lietanie musí zostať cenovo dostupné," uviedol Jens Bischof, prezident nemeckého združenia leteckej dopravy BDL, pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). "Daň z leteckej dopravy sa musí zrušiť. Švédsko ukázalo cestu," povedal. Kľúčovým problémom je zvýšenie dane z leteckej dopravy dane o 25 %, ktoré bolo zavedené k 1. máju tohto roku. Leteckým spoločnostiam to podľa odhadov zvýšilo náklady na cestujúceho o 15,53 eura až 70,83 eur, v závislosti od vzdialenosti. Medzi ďalšie dane patria bezpečnostné poplatky účtované za kontrolu cestujúcich a ich príručnej batožiny na letisku.

Generálny riaditeľ nemeckého vlajkového leteckého prepravcu Lufthansa Carsten Spohr minulý mesiac varoval, že vysoké náklady môžu viesť k ďalšej redukcii letových plánov, čo môže poškodiť príťažlivosť krajiny pre zahraničných investorov. Čoraz viac leteckých spoločností sa vyhýba nemeckým letiskám alebo ruší dôležité spoje, upozornil Spohr. Veľké množstvo letov pre vysoké náklady nedávno zrušila najväčšia európska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair, ako aj dcérska spoločnosť Lufthansy Eurowings.