Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Nemecko chce urýchliť rozvoj obranného priemyslu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Obranné projekty by sa mohli klasifikovať ako projekty nadradeného verejného záujmu, aby sa urýchlili schvaľovacie postupy.

Berlín 10. augusta (TASR) - Nemecká vláda plánuje urýchliť rozvoj obranného priemyslu. Ministerstvo hospodárstva a ministerstvo obrany spoločne pripravujú súbor návrhov, v rámci ktorých sa počíta aj s priamou účasťou štátu v strategicky dôležitých podnikoch alebo projektoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa tento týždeň odvolala na vládne zdroje.

Obranné projekty by sa mohli klasifikovať ako projekty nadradeného verejného záujmu, aby sa urýchlili schvaľovacie postupy. Rovnako by sa mohla zrušiť takzvaná civilná klauzula, ktorá v súčasnosti sťažuje financovanie projektov s vojenským uplatnením. Začínajúce podniky by taktiež mali mať ľahší prístup k rizikovému kapitálu a Európska investičná banka (EIB) by mala poskytovať viac finančných prostriedkov na projekty súvisiace s vojenskou problematikou.

Ide o konkrétne úvahy, ktoré však ešte musia byť koordinované medzi všetkými zainteresovanými rezortmi a môžu podliehať revízii, uviedli zdroje oboznámené s problematikou.

Príkladom už existujúcej štátnej podpory je spoločnosť Hensoldt, ktorá sa zaoberá obrannou elektronikou a od jesene 2020 je kótovaná na burze. Spolková vláda v nej krátko po burzovom debute získala podiel a v súčasnosti v podniku vlastní zhruba štvrtinu akcií.